Saletra amonowa
Opis
Saletra amonowa - właściwości
Saletra amonowa to najbardziej uniwersalny nawóz azotowy – pod wszystkie rośliny i na wszystkich glebach. Rozpuszczalna w wodzie działa szybko, dostarczając roślinom azot i magnez. Azot występuje w dwóch formach: szybko działającej (azotanowej) oraz uwalnianej w dłuższym okresie po wysiewie (amonowej). Taki układ zapewnia maksymalne zaopatrzenie roślin w azot, niezależnie od warunków glebowych i technologii upraw. Wzbogacenie saletry amonowej magnezem – pierwiastkiem niezbędnym do wzrostu i rozwoju roślin – sprzyja budowie tkanek i przemianie materii. Aby zapewnić optymalną skuteczność na glebach alkalicznych i świeżo wapnowanych, saletrę amonową zaleca się wymieszać z glebą.
Zalety saletry amonowej:
• wpływa na poprawę wielkości i jakości plonu (wypełnienie ziarna, przedłużenie okresu wegetacji, wzrost masy nadziemnej części rośliny),
• zwiększa zawartość i jakość aminokwasów oraz białek w roślinie, a także polepsza wartość technologiczną plonów.
Parametry saletry amonowej:
• substancja higroskopijna, łatwo rozpuszczalna w wodzie,
• związek podtrzymujący palenie, ulega rozkładowi w temperaturach powyżej 180°C,
• postać: białe lub kremowe granulki o wymiarach 1-3,15 mm (w min. 96% zawartości),
• zawartość azotu całkowitego: 34,0 +/-0,6%.
Dodatkowe atuty saletry amonowej:
• zawartość magnezu w każdej granulce,
• bardzo niska zawartość wody,
• odporność na zbrylanie,
• doskonała jednorodna granulacja pozwalająca na równomierny wysiew.