Sezon grillowy w pełni, czyli jaką podpałkę wybrać

Sezon grillowy w pełni, czyli jaką podpałkę wybrać

Letnia aura sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Jednym z kluczowych symboli polskiego sezonu wiosenno-letniego jest grillowanie, które umożliwia nie tylko przyrządzanie smacznych potraw, ale też spędzanie czasu w gronie przyjaciół pod chmurką. Aby móc delektować się niezwykłym smakiem warzyw czy mięsa z grilla należy wpierw umiejętnie go rozpalić. O ile sprawa jest banalna w przypadku urządzeń gazowych i elektrycznych, przysparza sporo problemów, gdy mowa o tradycyjnych grillach węglowych. Jaka rozpałka gwarantuje najlepszą skuteczność? Które z nich są najbezpieczniejsze? Spieszymy z odpowiedzią.

Klasyfikacja podpałek – dostępne opcje

Podpałki różną się między sobą pod względem pochodzenia, formy oraz bezpieczeństwa stosowania. Jakie są ich najpowszechniejsze rodzaje?

  • Podpałki płynne – charakteryzują się przede wszystkim szeroką dostępnością, łatwością użytkowania oraz niską ceną. Nadają się nie tylko do rozpalania grilla, ale też ognia w piecu i kominku. Na rynku dostępne są przede wszystkim dwa rodzaje podpałek płynnych. Pierwsze z nich to produkty parafinowe wyróżniające się płynną konsystencją i długim czasem podpalania. Drugie to z kolei podpałki przypominające żel. Są nieco droższe od parafinowych, jednak cechują się znacznie lepszym składem, co czyni je bezpieczniejszymi dla środowiska.
  • Podpałki białe i brązowe – są nieco trudniejsze w stosowaniu niż podpałki płynne, jednak charakteryzują się wysoką efektywnością. Co ważne, ich kolor wskazuje na surowiec, z którego zostały wyprodukowane. Białe powstają na bazie wosku parafinowego, z kolei brązowe z materiałów łatwopalnych pochodzenia ekologicznego.
  • Podpałki ekologiczne – w przeciwieństwie do wymienionych wyżej produktów te wytwarzane są z różnych gatunków drewna i stearyny, która nie jest pochodną ropy naftowej. W związku z tym charakteryzują się najmniejszą szkodliwością, wszechstronnym zastosowaniem, a do tego nie wpływają na smak grillowanych potraw.

Zdrowe i bezpieczne grillowanie? Postaw na podpałkę ekologiczną!

Nie da się ukryć, że jedną z najchętniej wybieranych opcji jest właśnie podpałka ekologiczna. W dobie wysokiej świadomości na temat szkodliwości rozmaitych produktów coraz więcej osób zaczyna zwracać uwagę na to, co kupuje. Znajdująca się w asortymencie składu opałowego Ekogroszek Centrum niedaleko Wrocławia podpałka ekologiczna nie pozostawia popiołu, nie zmienia smaku potraw, a co ważne posiada atest PZH, co czyni ją doskonałym wyborem zarówno do rozpalania grilla, jak i kominka. Sprawdź sam!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl